Overstap naar het VO

Klik op de afbeelding voor een grote afbeelding.

Centrale aanmeldweek VO: 25 t/m 31 maart 2024
Vanaf 2024 is er een centrale aanmeldweek voor het voortgezet onderwijs. Alle leerlingen die dit schooljaar de overstap maken van groep 8 naar het voortgezet onderwijs, moeten tussen 25 en 31 maart 2024 voor het voortgezet onderwijs worden aangemeld.

Formulier warme overdracht PO-VO
De samenwerkingsverbanden PO en VO hebben samen met een werkgroep een uniform overdrachtformulier ontwikkeld. Het verzoek is voor elke leerling die naar het VO gaat binnen onze regio onderstaand formulier in te vullen en te versturen naar de betreffende VO-school.

Tools voor leerkracht en leerlingen
Leerkrachten van groep 8 zijn bij de overstap naar het voortgezet onderwijs een belangrijke adviseur voor hun leerlingen en hun ouders. Schoolkeuze is niet meer zo eenvoudig als vroeger. VO-scholen profileren zich namelijk met allerlei thema’s en extra’s maar je kunt ouders helpen om hierin hun weg te vinden. De VO-gids ondersteunt je daarbij met alle benodigde informatie.

 • Begin bij het stappenplan van de VO Gids
 • Bekijk met je leerlingen de SchoolWijzer van de VO Gids, waar alle scholen in jouw regio in staan. Leer je leerlingen hoe ze scholen kunnen vergelijken en bekijk wat scholen aanbieden en waarin ze van elkaar verschillen.
 • Gebruik de OpenDagenPlanner om je leerlingen te stimuleren op locatie te gaan kennismaken met VO-scholen, hun gebouwen, de sfeer en de leraren.
 • Wijs leerlingen en hun ouders op de checklists van de VO Gids, waarmee ze zélf een vergelijkend onderzoek kunnen uitvoeren.

Consulenten passend onderwijs VO
Binnen het SWV Kop van Noord Holland VO zijn drie consulenten aanwezig die samen met de scholen, ouders en leerlingen adviseren over Passend Onderwijs. Hiervan kunnen PO-scholen gebruik maken voor leerlingen uit groep 7 en 8, indien:

 • er zorg is over een passend vervolgplek richting VO en er behoefte is aan advies over een passende vervolgplek richting het VO
 • er zorg is over een passend vervolgplek richting VO en er behoefte is aan advies over een plan van aanpak voor een goede overdracht.

Neem hiervoor tijdig contact op met onderstaande consulent passend onderwijs VO:

 • Maureen van 't Zand (m.vantzand@swvknh.nl / 06 - 3388 1031) voor de scholen Regius College (m.u.v. Regius PRO), OSG De Hogeberg en De Kameleon (Eureka).
  Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.
 • Judith van Hoeve (j.vanhoeve@swvknh.nl / 06 - 8382 0924) voor de scholen RSG Wiringherlant, Regius PRO, De Pijler, Linie College, Molenduin, Heliomare, SBO De Tender en Antonius.
  Werkdagen: maandag tot en met donderdag.
 • Annemarie de Jong (a.dejong@swvknh.nl / 06 - 1307 2804) voor de scholen Vonk, Spinaker Den Helder, Scholen aan Zee, SBO Kompas en De Pionier.
  Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.